ФРАНЦУСКИ ФИЛМСКИ КАРАВАН - циклус: Велики рат

Поводом стогодишњице краја Великог рата, Француски институт и Студентски културни центар Крагујевац, представиће нови циклус филмова под називом ,,Велики рат" у оквиру програма Француски филмски караван. Крагујевачка публика биће у прилици да погледа два сјајна француска филма који се баве темама из епохе која је заувек изменила ток човечанства, нудећи различите погледе на свакодневни живот и живот на фронту људи који су живели у том добу великог зла.

Филмови ће бити приказани на Летњој сцени СКЦ-а - 27. и 28. јуна у терминима од 21 час. Улаз за све пројекције је бесплатан. Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду. www.institutfrancais.rs

Програм филмова:

27. јун 2018. у 21 час
Чуварке - Les Gardiennes (ФРА, 2017, 134’)
Режија: Гзавије Бовоа
Играју: Натали Беј, Лаура Смет, Ирис Бри

Година 1915: мушкарци су на фронту, а жене морају да преузму улоге чуварки фарми. Мајка, Ортенс, неуморна радница, запошљава Франсин, девојчицу из сиротишта, да јој помаже, зато што њена ћерка одбија да послуша. Међусобно поштовање и дiвљење се развија између Ортенс и Франсин. Али како би задржала своју породицу на окупу, Ортенс ће морати да жртвује девојчицу, и да плати цену.


28. јун 2018. у 21 час
Капетан Конан - Цапитаине Цонан (ФРА, 1996, 130’)
Режија: Бертран Таверније
Играју: Филип Торетон, Самиел Ле Биан, Бернар Ле Кок

Балкан, септембар 1918. године. Док се у Француској потписује примирје, савезничке снаге на Источном фронту и даље ратују. У Букурешту, војници пљачкају и убијају. Норберт има деликатни задатак да осуди кривце, људе капетана Конана, свог пријатеља, који је заслужан због тога што се истакао под вођством Франшеа Депереа у бици код Добrог Поља. Упркос Конановом бесу, који по сваку цену жели да заштити своје људе, Норберт ће морати да обави свој задатак.