Отварање изложбе "Папир говори"

Отварање изложбе "Папир говори"

Отварање изложбе "Папир говори", 25.11.2022.  

У организацији Народног музеја из Лесковца и сарадњи са Историјским архивом Шумадије (Крагујевац), у галеријском простору Куће Ђуре Јакшића у петак, 25.11.2022. отворена је изложба која представља историју развоја папирног новца у Србији у периоду 1887-1996, под називом "Папир говори", аутора Небојше Димитријевића.

Изложба нуди мноштво занимљивих информација и ретроспективни преглед развоја српске (југословенске) валуте с краја 19. и кроз читав 20.век.

Изложба траје до 14.12.2022.

НОЋНА ПТИЦА

НОЋНА ПТИЦА

 

Изложба радова
Ена Васковић “Ноћна Птица”
Место одржавања : Галерија Дома Омладине
5.12.2022. у 19h
Улаз је слободан


Ена Васковић, рођена је 9. децембра 2006. године у Крагујевцу. Завршила је Основну школу “Мома Станојловић” а тренутно похађа други разред Средње стручне школе “Вива Асја”, на смеру техничар графичког дизајна. Ена је своју љубав према цртању, анимацији и стрип уметности развила још у свом најранијем детињству и од тада се непрекидно усавршава на том пољу. Учествовала је на разним стрип конкурсима и остварила запажене резултате. Тренутно ради на стрипу „Мрачна Дама“, а изложени радови представљају одломке и ликове из њега.

„Ноћна птица“ је њена прва самостална изложба, а носи назив управо по главној јунакињи из поменутог стрипа.

https://www.facebook.com/domomladinekragujevac
https://www.instagram.com/domomladinekg/
https://domomladine.com/site/ 

Промоција пројекта "Осети слику, ослушни споменик"

ПРОГРАМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ШУМАДИЈЕ - ДЕЦЕМБАР

ПЕТАК 2. ДЕЦЕМБАР – 15 часова

Промоција пројекта "Осети слику, ослушни споменик"

ауторке музејског педагога Катарине Ђурић

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, одржаће се промоција пројекта који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије, а који је прилагођен особама са инвалидитетом.

У просторији Амиџиног конака, за особе оштећеног вида, постављена је тактилна табла са репродукцијом слике Паје Јовановића "Таковски устанак". Поред ње, налази се бикон који путем апликације објашњава шта је приказано на слици. Такође, поред аудио записа постоји и текст на српском и енглеском језику.

У дворишту Народног музеја постављена су још четири бикона за три објекта од којих су два споменици културе (Амиџин конак и Конак кнеза Михаила), Уметничку галерију као и за споменик Милоша Обреновића. На свим биконима се преко апликације може пустити аудио запис и текст. Исти је принцип као и код тактилне табле. На тај начин, омогућено је да посетиоци могу самостално, без присуства водича, шетњом кроз  некадашњи дворски комплекс, да сазнају детаље о споменицима и објектима, a особе оштећеног вида  ће по први пут моћи да се упознају са сликом Паје Јовановићa.

Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

До краја Другог светског рата у Шумадији није било организоване активности на пољу заштите архивске грађе што је за последицу имало да и раније очувана историјска грађа услед непажње доживи велика оштећења. Стога су се први облици заштите архивске грађе у Крaгујевцу јавили са оснивањем Архивског седишта 1948. године које је имало задатак да евидентира архивску грађу на свом подручју, заштити је од уништења и пропадања и преузме грађу ликвидираних установа на територији крагујевачког и гружанског среза. Како је било неопходно најпре обезбедити простор  за смештај архивске грађе одлучено је да то буду просторије Народне библиотеке и Амиџиног конака. Просветни радници добијали су упуства за чување и прикупљање старих докумената чиме се развијала свест о значају и вредности архивске грађе и интереса за чување значајних докумената из прошлости. Тако су створене основне евиденције о архивској грађи која се налазила у предузећима, установама и државним органима, што је био значајан подухват за Средиште. 

Захваљујући резултатима и доношењу Закона, који регулишу архивску делатност омогућено је да Архивско средиште прерасте у виши институционални облик заштите архивске грађе и регистарторског материјала. Решењем ГНО Крагујевац 1952. основана је Градска државна архивау Крагујевцу, а иста је добила сагласност 7. фебруара од стране НР Србије да се у Крагујевцу оснује Архив  као установа Градског народног одбора. Архив је добио у надлежност подручја три града (Крагујевца, Краљева и Новог Пазара ) и 11 срезова (крагујевачки, опленачки, таковски, лепенички, орашачки, гружански, лавачки, жички, дежевски студенички и штавички).

До 1955. Архив је покривао напред наведена подручја, а оснивањем Архива у Крушевцу, Чачку и Краљеву и услед промена насталих у организацији друштвених политичких заједница, делатност Архива сведена је на  шест општина. Од 1991. године Лапово је добило статус општине, а Крагујевац статус града тако да се делатност Архива простире на територији шест општина и подручју града Крагујевца.

Сходно томе, ИАШК ове године обележава седамдесет година од оснивања и то изложбом која прати његов историјски развој, а чији аутори су Предраг Илић, архивски саветник и Славко Степановић, виши архивиста. Изложбу прати и одговарајући каталог. Том приликом публика ће моћи да погледа и докумeнатрни филм о развоју ИАШК у режији Дејана Ђусића.

Изложба и документарни филм биће приказани 16. децембра у 12 сати у просторијама Историјског архива (Крагујевачког октобра 13)

https://www.istorijskiarhivsumadije.com/

https://www.facebook.com/istorijskiarhivsumadije.kragujevac

ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА ДУЦИЈА ЈОВИЋА СИНТЕЗА

 

7.11 . 20:00h ГАЛЕРИЈА ДОМА ОМЛАДИНЕ ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА ДУЦИЈА ЈОВИЋА СИНТЕЗА

https://www.facebook.com/domomladinekragujevac
https://www.instagram.com/domomladinekg/
https://domomladine.com/site/

 

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs