Европскa Ноћ истраживача 2022. године

петак 30.09. са почетком у 17 часова

Big Fashion Kragujevac

Завод за заштиту споменика културе Kрагујевац је и ове године један од организатора Европске Ноћи истраживача, која ће се одржати 30. септембра 2022. године у тржном центру Big Fashion Kragujevac са почетком у 17 часова.

У сарадњи са Центром за образовање Kрагујевац и бројним другим институцијама и организацијама из Kрагујевца и околине Завод и ове године  припрема богат програм.

Оно што очекује посетиоце јесте велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за децу, научних квизова, игара, и других програма 

Све информације о  манифестацији можете погледати на сајту https://www.nocistrazivaca.rs

РЕЦИКЛАЖОМ ДО ЗНАЊА - ликовна радионица

РЕЦИКЛАЖОМ ДО ЗНАЊА - ликовна радионица

Поводом обележавања акције „Очистимо свет“ Историјски архив Шумадије организује ликовне радионице за децу основношколског узраста, у оквиру којих ће полазници од старог папира и другог рециклажног материјала правити портрете историјских личности значајних за Крагујевац и Шумадију.

Пре него што приступе прављењу имаће кратко предавање о свакој од њих, што је прилика да, са једне стране стекну нова знања, а са друге буду део глобалне акције очувања планете.

Радионице ће бити одржане 16., 19. и 20. септембра и трајаће од 10 до 14 часова у Историјском архиву Шумадије.

ФРКА - филмска радионица Крагујевац

ФРКА - филмска радионица Крагујевац

У припреми је нова ФРКА

Већ седми пут заредом и у великом сјају 1. августа на Малу сцену Књажевско-српског театра ступа ФРКА - филмска радионица Крагујевац.


ФРКА окупља креативце свих узраста (доња граница 15 година), професија, интересовања, оне са искуством или без икаквог преџнања, заинтересованих за филмско стваралаштво. Предавачи ФРКЕ пружају теоријско знање и вежбе, а ове године су у фокусу: сценарио, режија, камера, монтажа, продукција, дизајн звука и филмска критика.

Сваку област филмског стваралаштва предаваће доказани професионалци у својој областима, као што су:

Дарко Бајић – редитељ,
Наташа Пантић - монтажер,
Мирољуб Стојановић – филмски критичар,
Слободан Михајловић – дизајн звука,
Бојана Андрић – директор фотографије,
Марија Мијин – продуцент.

2022ФРКА одржава се на Малој сцени Књажевско-српског театра од 1. до 14. августа 2022. године у два термина - преподневном и вечерњем.


Учешће на радионици је бесплатно, број места је ограничен, а пријаве су отворене до 30. јула 2022. године. Сви заинтересовани полазници могу се пријавити путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријава треба да садржи: име, презиме, датум рођења, контакт телефон, занимање и интересовање (сценарио, режија, продукција, филмска критика, камера, монтажа или звук).

Организатор ФРКЕ је удружење Форма под покровитељством Министарства културе и информисања РС, Филмског центра Србије и Скупштине града Крагујевца.

Филмови су више од забаве. Они инспиришу, информишу и део су савременог културног стваралаштва. Неки од филмова су и уметничка дела. За неке су филмови посао и прилика за каријеру.

Понеси са собом своју причу!

Књижевне радионице "АРХИВ У РЕЧИ"

Књижевне радионице "АРХИВ У РЕЧИ"

У оквиру Културног лета Историјски архив Шумадије организује књижевне радионице  од 1. до 5. августа у интервалу од 18 до 20 сати, које ће се реализовати у дворишту Архива.

Полазници ће бити у прилици да се упознају са стваралачким техникама и са грађом Архива која би им могла бити интересантна као тема за књижевни израз, а затим ће приступити писању прозног или поетског дела на исти.

Радионице немају старосно нити било какво друго ограничење, јер је циљ да различити узрасти и структуре покажу својим књижевним изразом како виде историјску грађу која се може наћи у Историјском архиву.

Радионицама ће координирати Ксенија Ђерковић и Сања Живковић.

Илустровање медењака

Радионица илустровања медењака део је пројекта "Чудесни свет бајки" који суфинансира Град Крагујевац, а реализују Удружење сународника и приајтеља Русије "Свет" и Руски кутак при НБ "Вук Караџић".

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs