Установе

Позориште за децу

Позориште за децу

 

Историја луткарства у Крагујевцу почиње 11. октобра 1994. године, када је одржан 1. Међународни луткарски фестивал малих форми. Тог датума у Театру "Јоаким Вујић", а у организацији Културно-просветне заједнице, по први пут се окупљају ствараоци који у луткарској форми изражавају богатство сценског стваралаштва. Већ следеће године, одржан је још један фестивал, док се на трећи чекало пуних пет година. Тек 2001. године фестивал је поново покренут под називом Међународни луткарски фестивал "Златна искра".

Квалитет фестивала је из године у годину растао, а самим тим се све више јављала заинтересованост и потреба деце за јединственим местом где би се стваралаштво за децу у Крагујевцу неговало.

Неопходност постојања професионалног Позоришта за децу препознаје и Скупштина града Крагујевца и коначно 27. јуна 2003. године доноси Одлуку о оснивању "Позоришта за децу Крагујевац".

Од 01. јануара 2004. године Позориште има статус правног лица и уједно представља најмлађе Позориште те врсте у Србији.

Од почетка свог постојања Позориште је смештено у згради Дома синдиката. Како је било потребно обезбедити услове за рад Позоришта, град је доделио средства потребна за адаптацију. Међутим, средства добијена од оснивача била су довољна само за грађевински материјал, те су грађевинске радове изводили запослени у Позоришту. Овај ентузијазам, позитиван став и преданост Позоришту је задржан и представља темељ успеха које Позориште данас ужива.

Потпуна реконструкција Позоришта урађена је 2008. године и од тада Позориште има 303 места за публику и сцену опремљену оптималном сценском техником.

Захваљујући квалитету представа, за шта су доказ учешћа на престижним међународним фестивалима, као и бројне освојене награде, ово Позориште је већ током првих година постојања стекло велики углед, како у земљи, тако и у иностранству.

До 2017. године Позориште је реализовало 32 премијерe, углавном луткарских представа, а остало су драмске представе за децу предшколског и школског узраста. Годишње се у просеку одигра око 170 представа којима присуствује преко 40.000 посетилаца. Позориште је учествовало на бројним домаћим и међународним луткарским фестивалима и до сада је освојило 42 награде .

Поред основне делатности, припреме и извођења представа из сопственог репертоара, "Позориште за децу Крагујевац" је сачувало традицију организовања Међународног луткарског фестивала "Златна искра" на коме из године у годину учешће узима све више водећих светских позоришта .

Осим Међународног луткарског фестивала "Златна искра", Позориште организује "Фестивалчић", смотру драмско-луткарског стваралаштва предшколских установа и "Искрицу", фестивал драмско-луткарских радионица основних школа Крагујевца.

Иако је Позориште за децу препознатљиво по луткарским представама, 5. новембра 2009. године добија и вечерњу сцену "Сцена 303", намењену ученицима средњих школа и студентима. Омладинском сценом заокружује се програмска концепција најмлађег глумишта у граду.

  

 

Date

28 Фебруар 2023

Tags

Институције

Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.