Представе

,,Животињске приче“

,,Животињске приче“

У давна времена, човек је живео у блиском контакту са животињама, неке је припитомљавао, друге је ловио, или су ловили њега. Стога је разумљиво да се животиње појављују и у најстаријим причама које познајемо. У многим поучним наративима који су преживели до данас, животиње имају људске особине. Ове приче називамо баснама.

Биле су познате још у старом Египту и Индији, а у Европи су се шириле углавном под утицајем античке Грчке. Езоп, најпознатији приповедач свих времена, наводно је живео у Грчкој у петом веку пре нове ере. Прича се да је био из Фризије, да је био роб, да је имао грбу, говорну ману и да је погубљен у Делфима због богохуљења. Иако нема поузданих доказа да је он заиста живео, приписује му се мноштво различитих басни које су опстале 2500 година у усменој традицији.  Басне су доживеле онолико штампаних издања као мало која друга књига.

Езопове басне су обично кратке и духовите, једноставним језиком изражавају поучне мисли из свакодневног живота. Свакој басни додаје се сажето учење или морал. Иронијом и израженом доктрином указују на грешке људи. Езоп је опонашао индијске и грчке басне. Никада нам се није чинило необичним да животиње из басне говоре људским језиком, па бисмо их у извесном смислу могли сматрати претечом стрипова и цртаних филмова. У доба просветитељства, басне су  постале популарани књижевни жанр којим су аутори желели да уче и образују читаоце.

Информације о догађају

Датум догађаја 13.09.2023 18:00
Датум завршетка 13.09.2023 18:35
Организатор ,,Позориште за децу и младе“ Крагујевац
Линк http://www.pozoristezadecu.com/clanci/decija-scena/zivotinjske-price-1.html
Локација Трг слободе
Категорије Представе

Мапа локације

Мини календар

Јули   2024
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.