Центар за неговање традиционалне културе ‘’Абрашевић’’ Центар за неговање традиционалне културе ‘’Абрашевић’’ Крагујевац основан је 2006. године, од стране града Крагујевца и правни је и уметнички следбеник КУД –а ‘’Абрашевић’’, основаног далеке 1905. године. 

По свом концепту рада ово је једини Центар ове врсте у земљи и представља установу културе од националног интереса. Полазници се оспособљавају за више видова уметности, али и едукују како се на прави начин и којим средствима чува традиција, култура и уметност.

Ово је први корак, на уметничком путу, већине талентованих суграђана, који овде усмеравају и на прави начин негују своје таленте, а касније представљају важне појединце у култури, не само града, него и државе и света, а за то већ има сјасед примера. Центар данас има око 500 чланова, разврстаних у више секција, које раде са великим успехом.

Из свега изнетог, видимо да је Центар једна високо-квалитетна установа културе, уметности али и образовања. Ово је специфичан едукативни центар, који у погледу квалитета организације рада и постизања резултата, заузима високу позицију на мапи установа културе у земљи, при чему не треба заборавити посебност и специфичност делатности које се у Центру негују. Основна делатност Центра је извођачка уметност. Овде се негује традиционална култура и уметност како Срба тако и осталих народа који живе у Србији.

Основни циљ је чување и неговање традиционалне културе и представљање богатства културне баштине кроз бројне програме које Центар припрема и изводи на сценама широм Србије и ван ње.

Центар је са својим програмима и презентацијама културног блага присутан и на друштвеним мрежама тако да публику чине хиљаде људи из читавог света.

Ансамбли „Абрашевића“ гостовали су у више од 30 земаља света, и до сада извели више хиљада уметничких програма, представа, сценских приказа, књижевних програма и концерата. „Абрашевић“ је добитник највиших друштвених и уметничких признања и награда. 

Image
  • Ансамбл народних песама и игара
  • Омладински фолклорни ансамбл
  • Дечији фолклорни ансамбл
  • Школа народних игара
  • Велики народни оркестар
  • Позориште младих (драмска сцена, реч театар, театар поезије)
  • Књижевни клуб ’’Абрашевић’’
  • Певачи солисти
  • Издаваштво
  • Продукција центра

Контакт


Мако Лазовић - директор 

Зорица Милошевић – руководилац организационе целине 


Сајт : www.abrasevickg.rs

Имејл:  czntk.abrasevic@gmail,com

ПИБ:104726202

МБ:17665669

Друштвене мреже:

Фејсбук – Abrašević Kragujevac

Инстаграм - czntk_abrasevic_kragujevac

Телефон: 034 501 330Мини календар

Јули   2024
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.